Besparen met een budgetplanner

Het is je vast niet ontgaan: alles wordt duurder. Daardoor moeten we soms creatiever met ons geld omgaan. Bewustere keuzes maken in de spullen die we kopen. Speciaal hiervoor ontwierpen wij de budgetplanner. Net zoals elke planner in ons assortiment is het doel van de budgetplanner natuurlijk overzicht hebben. Maar waarom zou je een budgetplanner gebruiken, en hoe werkt dit? 

Budgetplanner gebruiken

Met ons budget invulboek krijg jij overzicht in je financiën. Wat gaat er eigenlijk in maar ook weer uit? Wat zou er over kunnen blijven? Zijn er kosten die misschien nog naar beneden kunnen? Zo houd je meer geld over en kun je haalbare doelen stellen.

Maak een budget plan

  • overzicht!
  • bereken inkomsten
  • zet uitgaven op een rij
  • spaar geld! 

Overzicht met een budgetplanner

Een budgetplanner helpt om overzicht te creëren in je financiën. Overzicht is een eerste vereiste om bijvoorbeeld te besparen en om duidelijke doelen te stellen. Geld (be)sparen, wie wil dat nu niet? Zeker in deze tijd waarin veel dingen duurder worden is het fijn om wat extra's achter de hand te hebben.

Bereken inkomsten

Bekijk welke inkomsten er de afgelopen paar maanden waren. Neem ook eventuele toeslagen mee in je berekeningen. Heb je wisselende inkomsten? Dan zou je met een gemiddeld kunnen werken. Zet alle inkomsten op een rij. Wie weet kun je wat extra inkomsten genereren. Misschien heb je nog items in huis staan die je niet gebruikt maar die wel goed zijn en die je kunt verkopen bijvoorbeeld. 

Zet uitgaven op een rij

Bekijk welke uitgaven je de afgelopen maanden had. Je kijkt naar de vaste lasten, bijvoorbeeld je hypotheek en verzekeringen. Daarnaast bekijk je wat je gemiddeld aan boodschappen en andere dingen (denk ook aan kleding, verzorgingsproducten, cadeautjes en wat extra dingen) uitgeeft. Bekijk ook een kritisch of er dingen zijn waar je misschien op kunt besparen. Misschien kom je nog een abonnement tegen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt en wat je zou kunnen opzeggen.

Tip: het maken van een overzichtelijk boodschappenlijstje kan helpen om geld te besparen op je wekelijkse boodschappen.

Sparen

Als je je uitgaven van je vaste lasten aftrekt, zie je wat er overblijft. In onze budgetplanner is er ruimte voor spaardoelen. Tip: maak spaarpotjes aan. Via je bank app kun je dit waarschijnlijk zo instellen. Je kunt op vaste momenten in de maand geld overmaken naar je spaarpotje. Bijvoorbeeld een spaarpotje voor je auto (zo hoef je geen geld van je buffer af te halen als je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft), een spaarpotje voor klussen in huis, vakanties enzovoort. Zo kun je heel gericht sparen en heb jij ook direct zicht op wat je mogelijkheden zijn.

Het werken met een budgetplanner is een top-tip wanneer je op zoek bent naar rust in je hoofd en structuur in je leven. Bekijk onze blog voor meer tips!