6x taalspelletjes voor groep 1/2

In groep 1-2 krijgen de meeste kinderen interesse in letters. Op school wordt er begonnen om spelenderwijs wat letters te leren. Kinderen uit groep 1 of 2 kunnen soms de letters uit hun naam al herkennen, of kunnen ze zelfs hun naam al schrijven. In deze blog lees je 6 taalspelletjes voor groep 1/2. De taalspelletjes zijn geschikt voor kinderen uit groep 1 en/of 2 en je gebruikt voor de woordspelletjes de alfabetkaarten.

Letters leren in groep 1 en 2

Het leren van letters in groep 1 en 2 gaat nog spelenderwijs. Je kunt hier thuis op aansluiten door af en toe en letterspelletje te doen. Zo leert je kind letters (en later woorden) herkennen. Dit maakt het leren lezen in groep 3 alvast wat makkelijker.

Taalspelletje met alfabetkaarten

De set alfabetkaarten bevat van elke alfabetletter één kaart. Hierop staat de letter en een afbeelding die hierbij past. Op de achterzijde staan een aantal woorden waar deze letter ook in zit. In deze blog vind je een paar spelletjes met letters die je met de alfabetkaarten kunt doen. Voordat je begint met deze letterspelletjes voor groep 1-2, pak je een bak en doe je hier gebruiksvoorwerpen in. Misschien kinderspeelgoed of andere items.

Taalspelletje 1: welk voorwerp hoort hier niet bij?

Pak een alfabetkaart, bijvoorbeeld de ‘d’. Zoek een aantal voorwerpen uit de bak waar de letter ‘d’ in zit. Pak één voorwerp waar geen ‘d’ in zit. De opdracht bij dit spel is: zoek het voorwerp waar de letter van de letterkaart niet in zit.

Taalspelletje 2: benoem de juiste letter

Pak een alfabetkaart van de stapel. Wie benoemt als eerste de juiste letter? En kun je een paar woorden maken met deze letter? Wil je helemaal in stijl oefenen? Bekijk dan de alfabetposter eens! Superhandig om ook tussendoor even mee te oefenen! Ze zijn verkrijgbaar in roze, blauw of wit.

Taalspelletje 3: zoek voorwerpen met de letterkaart

Kies één letterkaart uit de stapel. Zoek tenminste 3 voorwerpen uit de bak (of misschien zelfs kamer waar jullie zijn) waar deze letter in zit.

Taalspelletje 4: woordspelletje groep 1/2

Pak een kaart van de stapel. Welke letter heb je gepakt, en wat voor woord staat er afgebeeld? Kun je een paar zinnen maken met dit woord?

Taalspelletje 5: woordenketting

Verspreid de letterkaartjes op tafel. Pak een letterkaartje en bedenk één nieuw woord met deze letter. Wat is de laatste letter van dit nieuwe woord? Pak dit letterkaartje en bedenk een woord wat met deze letter begint. Als je aan de beurt bent, pak je een letterkaartje en bedenk je een nieuw woord. Wie verzamelt de meeste kaartjes? Dit is een lastige opdracht, dit is meer een taalspelletjes voor groep 2 of groep 3.

Taalspelletje 6: welk woord bevat deze letter niet?

Pak een letterkaart. In dit geval de ‘o’. Pak vervolgens wat voorwerpen uit de bak die de letter ‘oó bevatten. Kies ook één of 2 voorwerpen die geen letter ‘o’ bevatten. Welke voorwerp(en) bevatten geen ‘o’?

Letterspelletje groep 1/2

Voor deze woordspelletjes gebruik je de alfabetkaarten. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. In het bewaarblikje vind je ook een kaartje waar een aantal opdrachten in zitten die je kunt doen. Een paar hiervan vind je terug in deze blog. Wist je dat we ook een bewaarblik met cijferkaarten hebben? Heb jij nog leuke taalspelletjes voor groep 1/2?