6 tips voor de juiste tekst voor condoleancekaart

Er is iemand overleden en er is een lege plek. Dat is altijd een heftige gebeurtenis. Dan wil je toch op zijn minst laten weten dat je meeleeft met de nabestaanden. Het is gebruikelijk om dan een condoleancekaart te sturen. Maar wat voor tekst zet je op de condoleancekaart waarmee je nabestaanden condoleert? In deze blog lees je 6 tips voor het uitzoeken van een condoleancekaart en de tekst voor op de condoleancekaart.

Welke condoleancekaart?

Allereerst natuurlijk: welke condoleancekaart kies je? Er zijn tegenwoordig echt prachtige kaarten te koop. Het is niet meer zoals ‘vroeger’, dat een condoleancekaart een witte kaart met zwarte rand en grijze bloem of een bootje in het water is. Tip 1: Kies een kaart die je aanspreekt. Misschien een kleur of design die de overledene ook mooi gevonden zou hebben. Hierover zou je eventueel iets kunnen schrijven in de kaart.

Wat kun je schrijven in een condoleancekaart?

Op een condoleancekaart schrijf je natuurlijk een tekst om de nabestaande te condoleren met het verlies en heel veel sterkte toe te wensen. Echter, het voelt misschien wat kaal om alleen dit op te schrijven. Maar tegelijk: wat kan het ook moeilijk zijn om te bedenken wat er wél nog op de kaart moet.

Anekdote op een condoleancekaart

Tip 2: schrijf een anekdoke als tekst op condoleancekaart. 'Een anekdote?' denk je misschien. Ja, dat kan zeker! Herinneren is met een traan, maar ook met een lach. Je mag dan ook zeker een leuke, vrolijke herinnering aan de overledene op de kaart schrijven. Misschien heb je samen iets bijzonders meegemaakt wat je mooi vind om te delen. Over het algemeen is dat voor de nabestaanden fijn om te lezen. Het gaat vaak om dingen die ze helemaal niet weten maar die wel mooi zijn om te weten.

Een uitspraak of gesprek op condoleancekaart

Misschien heeft de overledene een uitspraak gedaan die je erg waardeerde of waar je hard om hebt gelachen. Of heb je een gesprek gehad wat je altijd is bijgebleven? Te mooi om niet te delen. Tip 3: deel een uitspraak of een stukje van een gesprek wat de overledene typeerde of wat je altijd is bijgebleven.

Gedichtje of songtekst op condoleancekaart

Een gedichtje of songtekst die je aanspreekt is ook mooi om op een condoleancekaart te schrijven. Kijk maar eens bij Fem., Lief leven of Bymar op Instagram. Zij hebben zulke prachtige spreuken rond verlies van dierbaren. Tip 4: schrijf een mooie spreuk of tekst op de condoleancekaart. Bij voorkeur een korte, krachtige tekst die je eventueel zelf een klein beetje aanpast.

Weet je echt niet wat je op een condoleancekaart moet schrijven?

Misschien heb je na deze tips nog steeds geen idee welke tekst er op de condoleancekaart moet. Dat kan natuurlijk, het is ook heel lastig om de juiste woorden te vinden. De laatste tip? Benoem dit!
Tip 5: Schrijf op dat je geen idee hebt hoe iemand zich moet voelen, en dat jij geen idee hebt wat je moet zeggen. Misschien ben je met stomheid geslagen en kun je de woorden niet vinden. Ook dit kun je op de kaart schrijven. Soms heb je de juiste woorden niet en is het voldoende om te delen in verdriet.

In de blog over tips voor meer structuur in je leven kon je lezen dat het helpt om dingen te ordenen. Tip 6: noteer in een klein notitieboekje mooie spreuken of teksten die je later zou kunnen gebruiken om op kaarten als deze te schrijven. Bewaar dit boekje in je bakje met kaarten.