5 tips voor meer structuur in je leven

Meer structuur in je leven, dat is één van de meest genoemde goede voornemens. De laatste maanden van het jaar worden veel gebruikt om terug te blikken over het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar komend jaar. Wat ging er goed, wat wil ik zo houden en wat kan er beter? Vaak horen we de zogenaamde ‘goede voornemens’ voorbij komen in de december- en januari maand. Een veelgenoemd goed voornemen is: opruimen. Een opgeruimd hoofd of een opgeruimd huis hebben. In deze blog lees je handige tips voor meer structuur in je leven.

Gebruik een planner voor structuur

De eerste tip voor een opgeruimd hoofd: gebruik een planner. Een planner gebruik je om je afspraken en verplichtingen in te noteren. Maar: niet alleen die van jezelf, ook die van je gezin kun je erin kwijt. Ideaal. Zo ben je niet meer de moeder die vergeet dat het studiedag of verkleeddag is op school. Wij ontwierpen hiervoor handige weekplanners.

Hier kun je de afspraken van je hele gezin in noteren. Er zitten handige stickertjes voor speciale dagen bij de planner.

Liever een ‘eigen’ agenda waarin je de afspraken noteert? Ook in onze agenda voor 2023 hebben we gedacht aan handige lijstjes. Een pagina om wachtwoorden of adressen te noteren. Of wat dacht je van de andere handige lijstjes die je er kunt terugvinden? Lijstjes met boeken om te lezen, films om te kijken, plaatsen om te bezoeken, muziek om te luisteren, websites om te onthouden, recepten om te maken.. Alles heb je in deze fijne agenda bij de hand! Daarnaast zie je onderaan elke bladzijde een lijstje voor to do's.

Wist je dat een mooie planner ook in de top 5 kerstcadeaus voor moeders staat?

Vaste opruimplekken voor een opgeruimd huis

Maak gebruik van vaste opruimplekken. Bijvoorbeeld: een la voor de tekenspullen van de kinderen. Een apart vakje voor post / administratiepapieren. Een envelop waarin je bonnen en garantiebewijzen bewaart. Een handig receptenboekje waarin je al je lekkerste recepten in kunt bundelen. Door vaste opruimplekken te hebben maak je het opruimen een stukje makkelijker. Daarnaast kun je jezelf aanleren door meteen op te ruimen als je ergens klaar mee bent.

Wanneer je bezig gaat met het overzichtelijk opruimen van spullen, kijk dan eens naar handige organizers. Bakjes voor in een la bijvoorbeeld, zodat je spullen van elkaar gescheiden houdt.

Koop bewust

Wees je bewust van impuls aankopen. Wat je huis niet in komt, hoef je ook niet op te ruimen. Winkels als de action zijn de ideale plek voor impulsaankopen. Je herkent het misschien wel: je gaat naar de action voor afwasmiddel maar bent €30 lichter als je naar buiten komt. Stel jezelf de volgende vragen: heb ik het echt nodig? Zou ik dit over een jaar ook nog mooi of handig vinden? Heb ik niet al zoiets in huis? Koop je iets wat een ander voorwerpt vervangt? Doe het oude voorwerp meteen weg. Zo voorkom je dat rommeltjes zich opstapelen in je huis.

Gebruik to-do lijstjes

To do lijstjes zijn ideaal als je bijvoorbeeld snel bent afgeleid of met veel dingen tegelijk bezig bent waardoor het allemaal niet zo opschiet. Zeker als je gaat werken is het fijn om effectief aan de slag te gaan. Hiervoor ontwierpen wij de werkplanner. Met een to do lijstje voorkom je mulitasken. De werkplanner is ideaal om meer structuur in je werkdag aan te brengen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

De uitspraak ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ heb je vast weleens voorbij zien komen. Populaire uitspraak, maar wel één die klopt. Een drukke kamer met veel spullen kan een onrustig gevoel in je hoofd of lijf geven. Een onrustig gevoel in je hoofd of lijf is wellicht het teken dan je wel wat structuur in je leven kan gebruiken. Ga regelmatig eens je kasten door. Misschien zijn er spullen die je niet meer gebruikt. Geef ze weg, breng ze naar de kringloop, verkoop ze of gooi ze weg. Je kunt bijvoorbeeld elke week wat tijd besteden aan ‘opruimen en organiseren’. Op naar meer structuur in je leven!