Zoeken
  • Maan Amsterdam

5x originele én leerzame activiteiten met water voor peuters en kleuters

Niets leuker dan spelen met water als de temperaturen buiten oplopen. Zowel peuters en kleuters als oudere kinderen kunnen zich fijn vermaken met water. Vaak zijn een zwembadje, sproeier of watertafel genoeg. Maar soms is het nét even wat leuker om een georganiseerd waterspel klaar te zetten. Bijvoorbeeld als er vriendjes komen spelen of tijdens een kinderfeestje.

Wij zetten hieronder 5 originele spelideeën met water voor peuters en kleuters voor je op een rijtje. Het vergt een beetje voorbereiding maar echt, succes is gegarandeerd!Hoe maak je bevroren dino eieren als activiteit voor kinderen
Bevroren dinosaurus eieren

Bevroren dinosaurus eieren

Hier thuis wordt regelmatig gevraagd of ik weer dino eieren wil maken. De voorbereiding hiervan is wat langer en kun je het beste een dag van tevoren maken. Hoe maak je bevroren dinosaurus eieren?

Nodig

- Simpele ballonnen: bijvoorbeeld deze

- Kleine dinosaurusjes: bijvoorbeeld deze

- Een vriezer

Stop in elke ballon een dinosaurus en vul de ballon vervolgens met water totdat deze ongeveer 10 cm groot is. Leg alle ballonnen een nacht in de vriezer.

Geef de kinderen een plastic bak met daarin de bevroren eieren, een bakje warm water en wat gereedschap. Leuk is bijvoorbeeld een oude tandenborstel en een pipet. Laat de kinderen vooral ook zelf ideeën bedenken hoe ze de dinosaurussen kunnen uit de eieren kunnen laten komen!

Bekijk hier een leuk setje met pipetjes.

Spelen met Orbeez waterparels

Spelen met waterparels (Orbeez)

In Amerika zijn Orbeez een waar begrip, maar hier nog niet zo bekend. Sinds wij ze hebben ontdekt, zijn we verkocht. Van origine zijn het decoratieparels voor bijvoorbeeld onder in een vaas maar het zijn ook geweldige balletjes om mee te spelen.

Waterparels koop je in een doosje met bijvoorbeeld 1000 tegelijk. Ze zijn gedroogd maar 2 mm groot. Voordat je ze gaat gebruiken dien je ze in een kom met koud water te leggen. De balletjes zuigen zich vol met water en groeien tot ze ongeveer 1 cm groot zijn.

Geef je kind een bak met waterparels, een bak met water en wat lege emmertjes, pollepels en schepjes en laat ze zelf aan de slag gaan. Een waardevolle tip: uit eigen ervaring weten we inmiddels dat de balletjes overal heen stuiteren. Een kleed onder de activiteit is daarom geen overbodige luxe ;). Wij gebruiken zelf altijd een fleece plaid, daar stuiteren ze niet op.

Bekijk hier waterparels op bol.com


Auto's en dieren wassen met schuimsop. Leuke buitenspel activiteit voor peuters en kleuters. Hoe maak je zelf sop?
Zelf schuimsop maken om mee te spelen

Auto’s en dieren wassen met zelfgemaakt schuimsop

Super simpel én schoon deze activiteit. Wij kunnen zelf niet meer zonder het Ikea Flisat tafeltje als speeltafel. Maar je kunt ook losse bakken op de grond zetten.

Stevig schuimsop maak je eenvoudig door een paar druppels afwasmiddel en een klein bodempje water in een blender te mixen.

Vul een bak met het schuim en een bak met water. Laat je kind plastic dieren wassen of een autowasstraat maken. Ook leuk om er een bak met zand bij te geven om de auto’s extra vies te maken.

Maak het sop nóg leuker door er kleurstof aan toe te voegen. Bijvoorbeeld deze kleurstof.

Duplo/Lego in het water

Eigenlijk ligt dit idee best voor de hand, maar toch denk je er misschien niet aan. Geef bestaand speelgoed een extra dimensie door het aan te bieden met een bak water ernaast. Bouw bootjes of maak Lego vissen. Kijk wat blijft drijven en wanneer het te zwaar wordt.

Ook Playmobil is heel geschikt om met water te gebruiken. Maak een zwembad voor de poppetjes of geef ze een heus strand door er ook een bak met zand bij te gebruiken.


Lettersoep maken (bron foto: raisingdragons.com)

Lettersoep maken

Als je kind interesse in letters krijgt is het leuk om plastic letters in een bak water te leggen. Geef er een schepnetje of pollepel bij en laat je kind letters opvissen. Wie noemt de juiste letter? Kun je woordjes maken met de letters die je opvist?

Simpel, maar leuk en leerzaam! Bekijk hier een fijne letter set.

228 weergaven0 opmerkingen